Záujem o dianie v EÚ medzi Slovákmi poklesol, ukázal prieskum

04.03.2013 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) – Aj keď záujem o dianie v Európskej únii (EÚ) medzi jej obyvateľmi priemerne narástol o sedem percent, na Slovensku to neplatí. O to, čo sa deje v únii, sa zaujíma 40 percent Slovákov, čo je o 12 percent menej ako v roku 2006. Výsledky vyplynuli z prieskumu Eurobarometer o Európskom parlamente, do ktorého sa zapojilo 26.739 občanov EÚ. Ich názory boli zozbierané v novembri a decembri minulého roka.

Podľa europoslankyne Anny Záborskej (KDH) je výsledok z aktuálneho prieskumu reálnejší než v roku 2006. "Tie prvé reakcie boli skôr entuziastickejšie. Teraz sa to dianie ľudí možno viac dotýka, sme v čase krízy a reálnejšie pozerajú na ten život," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii. Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová pri osobných stretnutiach s ľuďmi nemá pocit, že by sa o úniu zaujímali menej. Skôr podľa nej prejavujú záujem o konkrétnejšie problémy. Člen Európskeho parlamentu Sergej Kozlík (ĽS-HZDS) vidí výsledky aj ako prirodzený dôsledok toho, že slovenské médiá málo prezentujú názory euposlancov na európske témy. "O európskom rozpočte diskutujú mladí bankoví analytici. Pokiaľ takto vyzerá prezentácia v slovenskej tlači, myslím, že ten pokles je prirodzený. Mám veľa reakcií občanov, že nás vôbec nie je vidno, čo robíme," zdôvodnil Kozlík.

Najväčší nárast záujmu o dianie v EÚ prieskum zaznamenal vo Švédsku, Holandsku a vo Veľkej Británii. Naopak, pokles záujmu bol zaregistrovaný okrem Slovenska aj v Česku, Poľsku a v Grécku.

Z prieskumu vyplynulo, že Európsky parlament by sa mal prioritne zaoberať ochranou ľudských práv (56 %) i bojom proti chudobe (53 %). Vyše tretina Európanov si praje, aby sa EP zaoberal koordináciou ekonomických, rozpočtových a daňových politík a solidaritou medzi členskými štátmi.

Podľa Slovákov by prioritou v EP mala byť ochrana ľudských práv (61 %), koordinácia ekonomických, rozpočtových a daňových politík (45 %) a solidarita medzi členskými štátmi (44 %).

Európsky parlament má podľa prieskumu pozitívnejší imidž na Slovensku než priemerne v EÚ. EP vníma pozitívne 36 percent slovenských respondentov, negatívny obraz má podľa 23 percent a neutrálny podľa 41 percent oslovených. Neutrálne parlament vníma celkovo 43 percent Európanov, pozitívne 27 percent oslovených občanov EÚ a negatívne 28 percent.

Asi 56 percent Slovákov je za významnejšiu úlohu EP v budúcnosti, asi pätina je za rovnaké postavenie, ako má dnes a rovnako asi pätina za menej významné postavenie.

Voľba poslancov do EP sa uskutoční v roku 2014.
 

Vyberte región